עיברית
ENGLISH
РУССКИЙ
FRANÇAIS

כיצד ראייה לקויה עשויה להשפיע על הישגים לימודיים בבית הספר.


ריטה אליאנוב–MSc  אופטומטריסטית קלינית מסבירה כיצד ראייה לקויה עשויה להשפיע על הישגים לימודיים בבית הספר.

ראייה לקויה עלולה להוות מכשול משמעותי בלמידה, כאשר תלמידים עשויים להתקשות בקריאת הלוח או בצפייה בטקסטים מטושטשים. תסמינים כמו כאבי ראש, עייפות בעיניים ותשישות כללית עלולים להחמיר את הקושי לשמור על ריכוז ולהשתתף באופן פעיל בשיעורים אשר שמוביל לירידה בתפקוד הלימודי.

ריטה מסבירה את הקשר בין בעיות ראייה לבין הישגים בבית הספר

מחקרים עדכנים חשפו קשר משמעותי בין בעיות ראייה שלא זוהו ולא טופלו לבין הישגים לימודיים נמוכים. ילדים שסובלים מבעיות ראייה שאינן מטופלות נוטים יותר לחוות קשיים בביצוע משימות אקדמיות כגון קריאה, כתיבה והבנת הנקרא, אשר מוביל להישגים אקדמיים נמוכים יותר. בעיות ראייה שלא זוהו עלולות לגרום לדעיכה בביטחון העצמי ובהערכה העצמית, ולכן משפיע על הרצון  ללמוד.

במערכת החינוך הדינמי של היום, הצלחה אקדמית נחשבת לעיתים קרובות כמדד לאינטליגנציה ומאמץ רב. אולם חשוב להבין כי ישנם גורמים חבויים כמו בעיות ראייה, שלא תמיד מקבלים את ההתייחסות הראויה, המשפיעים על ביצועי התלמידים.

בעיות ראייה יכולות להשפיע באופן משמעותי על היכולת ללמוד ולהצטיין בבית הספר. ריטה אליאנוב MSc חקרה את הקשר בין לקויי ראיה בילדות לבין התפתחותם האקדמית. 

הראייה משחקת תפקיד מרכזי בתהליך הלמידה של ילדים צעירים, כאשר חלק ניכר מהלמידה שלהם מתבצעת באמצעות חוויה חזותית. מקריאת ספרי לימוד ועד לצפייה בכתוב על הלוח, ראייה חדה ומדויקת היא חיונית לקליטת מידע באופן יעיל.

ככל שהתלמידים מתקדמים לכיתות גבוהות יותר, מיומנויות חזותיות הופכות להכרחיים עוד יותר לביצוע משימות כגון רישום הערות, קריאה ופענוח טקסטים מורכבים ועבודה עם עזרים חזותיים.

למרבה הצער, לא כל התלמידים נהנים מראייה ברורה ואחד מכל ארבעה ילדים בגיל הלימודים סובל מבעיית ראייה שלא זוהתה, אשר משפיעה על יכולתו ללמוד.

ריטה מדגישה כי ראייה חדה ומדויקת היא הכרחית לתהליך הלמידה, במיוחד בשלבים המוקדמים של הילדות. כל בעיה בראייה, כגון קוצר ראייה (מיופיה), ראיית רחוק (היפראופיה), אסטיגמטיזם, עין עצלה (אמבליופיה), או אף בעיות בתיאום העיניים, כגון סטרביזמוס (פזילה) עלולה לגרום לקשיים בלמידה ובהבנת החומר הנלמד.

הבעיה מתעוררת כאשר הרבה הילדים אינם מודעים לקשיי ראייה שלהם או שאינם מסוגלים לתאר אותה במדויק.

דילוג לתוכן