ריטה אליאנוב – MSc אופטומטריסטית קלינית מסבירה כיצד לעודד ילדים לשימוש ברטייה.
לאחר קבלת האבחנה של עין עצלה (אמבליופיה), ניתנים הנחיות טיפול מדויקות למטופל באותו הביקור במרפאה. סוג הטיפול תלוי בגורמים לעין העצלה וכולל חבישת רטייה, פנליזציה (הסחת עין דומיננטית), שימוש במשקפיים מתקנים או אימונים חזותיים. לעיתים, משקפיים מתקנים עשויים להספיק לסוגים מסוימים של עין עצלה, אך אימונים חזותיים הופכים יותר ויותר נפוצים ויעילים. עם זאת, השימוש ברטייה נותרה השיטה היעילה ביותר לטיפול בעין עצלה.
אחד האתגרים המשמעותיים שאנשי המקצוע לטיפול והורים מתמודדים איתם הוא איך וכיצד לעודד ילדים להשתמש ברטייה? במאמר זה ריטה מסבירה כיצד להתמודד עם האתגר ואף ריכזה מספר טיפים להתמודדות עם התנגדויות.
שיחה פתוחה על הטיפול
קיום שיחה פתוחה עם ילדכם על חשיבות הטיפול הינה חיונית ליצירת סביבה תומכת. הסבירו להם מדוע יש להשתמש ברטייה ואיך זה ישפיע לטובה על הראייה שלהם. עודדו אותם לשאול שאלות ולהביע חששות. כשהם מעורבים בתהליך קבלת ההחלטות, הם ירגישו מחויבים יותר לטיפול.
הפיכת חבישת הרטייה לחוויה מהנה
הפכו את חווית ההתאמה של הרטייה למהנה ומעניינת! ניתן לרכוש רטיות צבעוניות ואטרקטיביות שילדכם יאהבו. אפשרו להם לבחור בעצמם רטייה כדי שירגישו יותר מחוברים לתהליך.
טיפול כמשחק, לא כמטלה
הציגו את השימוש ברטייה כמשחק ולא כטיפול. חשוב לוודא שהעין הבריאה מכוסה לחלוטין ושאין אפשרות להציץ מסביב, אחרת הטיפול עלול לאבד מיעילותו. השתמשו ברטייה שאינה דביקה מדי כדי למנוע תחושת כאב בעת הסרתה.
שילוב עם משקפיים ופעילויות מהנות
במידה וילדכם מרכיב משקפיים, עודדו אותו להרכיבם יחד עם הרטייה כדי לשפר את ראייתו בעין העצלה כאשר העין הבריאה מכוסה. במקביל, הציעו פעילות מהנה בזמן השימוש ברטייה…זה הרבה יותר קל ומועיל מאשר להציע להכין שיעורי בית באותו זמן!
הדגמת תמיכה והזדהות
ריטה מסבירה שילדים נוטים ללמוד על ידי צפייה וחיקוי בהתנהגות הוריהם. הראו דוגמה אישית על ידי שימוש בגרסה מקבילה של רטייה, או אפילו מדבקה על העין שלכם. מעשה זה יעניק לילד תחושת שייכות ומוטיבציה לחבישת הרטייה.
התחלת תהליך בהדרגה
אם ילדכם מתקשה לחבוש את הרטייה לפרקי זמן ארוכים, התחילו בפרקי זמן קצרים והאריכו את הזמן בהדרגה. התחילו במרווחים קצרים של 15 דקות, ולאט לאט האריכו את הזמן בהדרגה. כך תהליך ההסתגלות יהפוך לקל יותר ויפחית את התנגדות.
עודדו חיזוקים חיוביים
הכירו במאמץ ילדכם והעניקו לו מילות עידוד, מחמאות, או אפילו פרסים קטנים. ציינו הישגים והתקדמות והדגישו את השיפור בראייה בזכות ההתדמה.
הכנת רטייה – עשה זאת בעצמך
ניתן לשתף את ילדכם בתהליך יצירת רטייה בשיטת "עשה זאת בעצמך" כפעילות מהנה ויצירתית. הנה מספר שלבים פשוטים:
ריטה מדגישה כי למרות שמדובר במשימה מאתגרת, בעזרת סבלנות, הבנה ויצירתיות, ניתן לעזור לילד להתרגל לשימוש ברטייה. הסבירו לילד את חשיבות השימוש ברטייה, הפכו את התהליך לחוויה מהנה, הראו דוגמה אישית, בעדינות ובשלבים והטמיעו את השגרה. חיזוקים חיוביים ושימוש בטכניקות יצירתיות יכולים לסייע ביצירת סביבה תומכת שתעודד את המחויבות לתהליך הטיפולי.