עיברית
ENGLISH
РУССКИЙ
FRANÇAIS

חלון הזדמנויות התפתחותי בטיפול חזותי.

ריטה אליאנובMSc אופטומטריסטית קלינית מסבירה על חלון הזדמנויות התפתחותי בטיפול חזותי.

למוח האנושי ישנה יכולת מדהימה להסתגלות ולמידה. תחום שבו תכונה זו בולטת במיוחד הוא טיפול חזותי, שבו המושג "חלון הזדמנויות התפתחותי" ממלא תפקיד מהותי. במאמר זה אסביר את חשיבותו ומשמעותו של "חלון ההזדמנויות" בטיפול חזותי ונבין כיצד הוא משפיעה על תוצאות הטיפול.

מהו חלון הזדמנויות?

חלון הזדמנויות מתייחס לפרק זמן ספציפי בילדות המוקדמת שבו המוח הוא הרגיש ביותר לפיתוח מיומנויות חזותיות. במילים אחרות, חלון ההזדמנויות מתייחס לאופן שבו המוח מתעצב בהתאם להשפעות סביבתיות. בתקופה זו, המוח רגיש באופן מיוחד לקלט חושי, המאפשר לו לבסס, לשכלל ולחדד את הקשרים העצביים הדרושים לעיבוד חזותי.

 

 

בשלב זה יש לסביבה השפעה חזקה על אופן עיצוב המוח בצורה שאין לה אח ורע. המוח משכלל נתונים חושיים, ועל פי כך, מחליט כיצד גופנו יגיב לאותות מהסביבה.

המוח לא רק משתמש בחושים כדי לקבל החלטות, אלא הוא גם מסוגל לשנות וללמוד מחוויות קודמות – תופעה המכונה "נוירופלסטיות" (גמישות מוחית).

מחקרים מראים כי ישנם חלונות הזדמנות שונות לפונקציות חזותיות מגוונות במהלך התפתחות מערכת הראייה. יתרה מזאת, מסגרות הזמן לפיתוח חלק מהפונקציות החזותיות אינן ידועות עדיין.

לדוגמה, ישנם שלושה חלונות הזדמנות בהתפתחות חדות הראייה ובהתפתחויות הדומיננטיות העינית. במהלך שלוש עד חמש השנים הראשונות לחיים, חדות הראייה מתפתחת מראייה פחות מ-20/200 ועד כמעט 20/20.

תפקיד חלון ההזדמנויות בטיפול חזותי

במהלך חלון ההזדמנויות, המוח נוטה להיות פתוח יותר לקבלת שינויים והתערבויות שמטרתן לתקן בעיות ראייה. הגמישות של מערכת הראייה מאפשרת למוח לבצע ארגון מחדש של המעגלים העצביים, ובכך משפרת את התקשורת בין עין פגועה למוח. על ידי ניצול חלון הזדמנויות ההתפתחותי ניתן לטפל בעין עצלה ולהגדיל את הסיכויים להשגת שיפור משמעותי ביכולות הראייה. העובדה שחלון ההזדמנויות לראייה הוא מאוד אינדיבידואלי נתמכת במידה רבה בכך שאנשים באותו גיל מפגינים רמות שונות של התפתחות חזותית.

חלון ההזדמנויות לראייה נמשך בדרך כלל עד גיל שבע. לאחר גיל זה, הטיפול באמצעות מניעת עין אחת הופך פחות יעיל בטיפול בעין עצלה (אמבליופיה), אם כי המועד המדויק שבו חלון ההזדמנויות נסגר משתנה מאדם לאדם ולכן טיפול חזותי בגישת טיפול ראייה דו עינית חשוב כל כך!

הטיפול החזותי עושה שימוש בנוירופלסטיות, תהליך שבו המוח מפתח מסלולים חדשים או מחזק ומשפר מסלולים חלשים. באמצעות תרגילים אלו, משתפרות מיומנויות חזותיות כגון חדות ראייה או ראיית עומק (סטריאופסיס).

ריטה מציינת כי ניתן לשפר את היכולות הוויזואליות באמצעות תרגול של כישורי עין אחת (מונוקולרי), או לחילופין על ידי תרגול כישורים הדורשים תיאום בין שתי העיניים (בינוקולרי), גישה שהולכת וצוברת פופולריות. כלים המסייעים לפיתוח השימוש בשתי העיניים כוללים משקפיים אדום-ירוק, משקפיים אדוםכחול, משקפיים מקוטבים או שימוש במציאות מדומה.

אמנם חלון ההזדמנויות מתמקד בעיקר ביתרונות ההתערבות המוקדמת, אך אין זה מעיד שמבוגרים אינם יכולים להפיק תועלת מטיפול חזותי.

 

עם זאת, בשל ירידה ביכולת הנוירופלסטיות של המוח, השגת שיפורים דומים במבוגרים עשויה לדרוש זמן רב יותר, מאמץ מוגבר וסבלנות. הירידה בגמישות המוח עם הגיל מחייבת התאמה אישית של הטיפולים באופן ממוקד ומדויק יותר.

לסיכום, ריטה אליאנובMSc אופטומטריסטית קלינית מדגישה כי חלון ההזדמנויות לטיפול חזותי מדגימה את היכולת המרשימה של המוח האנושי להשתנות ולהתפתח בתקופת הילדות המוקדמת. ניצול חלון הזדמנויות זה מאפשר להתערבויות טיפול חזותי להשפיע באופן משמעותי על התפתחות הראייה ועל היכולות התפקודיות. אף שחלון ההזדמנויות מזכיר את חשיבות ההתערבות המוקדמת, אין בכך כדי להפחית מהפוטנציאל לשיפור גם אצל מבוגרים.

דילוג לתוכן