עיברית
ENGLISH
РУССКИЙ
FRANÇAIS

בעיות חזותיות שכיחות בעידן הדיגיטלי

ריטה אליאנוב – MSc אופטומטריסטית קלינית מסבירה על בעיות חזותיות שכיחות בעידן הדיגיטלי.

עייפות עיניים הפכה לאחת התופעות נפוצות ביותר בעידן הדיגיטלי. השימוש הממושך במסכים דיגיטליים, כמו גם קריאה מאומצת וצפייה ממושכת בתכנים, גורמים לעיניים שלנו לעבוד שעות נוספות. אך כמה זמן נמשכת עייפות העיניים ומה ניתן לעשות כדי להקל על התופעה? במאמר זה ריטה מסבירה את הסיבות  לתופעה, משך הזמן שהיא עלולה להימשך ודרכי טיפול המומלצים להקלה, במטרה לשפר את איכות הראייה ולהפחית אי נוחות מתמשכת.

תחושת עייפות העיניים

עייפות עיניים היא תופעה שכיחה בקרב אנשים המבלים שעות רבות מול מסכים דיגיטליים, בסביבת עבודה לקויה או בתנאים חזותיים מאתגרים אחרים. תסמינים נלווים כוללים כאבי עיניים, ראייה מטושטשת, רגישות מוגברת לאור, ותחושת יובש או גירוי בעיניים.

חשיפה ממושכת למסכים

אחד הגורמים הנפוצים לעייפות העיניים בעידן הנוכחי הוא חשיפה ממושכת למסכים דיגיטליים כגון מחשבים, סמארטפונים וטאבלטים. האור הכחול הנפלט ממסכים אלו, בשילוב הצורך להתמקד בטקסטים או בתמונות קטנות, יוצר עומס על העיניים וגורם לתסמונת ראיית מחשב (CVS) . תסמונת זו, המוכרת גם בשם "עייפות עיניים דיגיטלית", מאופיינת בתחושת יובש בעיניים, כאבי ראש, כאבים בצוואר ובכתפיים, וטשטוש ראייה.

תאורה לקויה

תאורה לא מספקת או חזקה מדי יכולה לגרום לעיניים להתאמץ יותר בניסיון להסתגל לתנאים השונים, כולל עבודה בתנאי תאורה חלשה או בסביבה מוארת במיוחד.

בעקבות המעבר לעידן הדיגיטלי, אנו מוצאים את עצמנו מבלים מול מסכים שעות ארוכות. החיים היומיומיים שלנו – עבודה, לימודים, בידור, ופעילות חברתית – מתקיימים בעיקר באמצעות האינטרנט. שימוש נרחב במכשירים אלקטרוניים עלול להוביל לבעיות שנוגעות לבריאות העיניים, כאשר הבולטת שבהן היא עייפות עיניים דיגיטלית.

ריטה מסבירה כי למרות שגורמי התסמונת אינם מובנים במלואם, מחקרים מראים שהתופעה נובעת משילוב של גורמים שונים. אלו כוללים תאורה לקויה, מרחקי צפייה לא נכונים, בעיות רפרקטיביות שלא תוקנו ותנוחת ישיבה לקויה. ברק מהמסכים בשילוב קונטרסט נמוך של ניגודיות האותיות לרקע וקצבי הפליטה הגבוהים של אור כחול מהווים עומס על העיניים. הפחתת קצב ההבזקים בעת הסתכלות במסך גורמת לתחושת יובש מעיק בעיניים.

למרבה המזל, ישנן המלצות וטכניקות רבות להפחתת תסמיני עייפות העיניים הדיגיטלית. אחת הדרכים הידועות והנגישות ביותר היא כמובן להפסיק לחלוטין את השימוש במכשירים אלקטרוניים, אך ברור כי בעידן הנוכחי זאת לא בהכרח האופציה המעשית. במקום זאת מומלץ ליישם שורה של שיטות כדי להפחית מהזמן שלנו מול המסך.

התאמת התאורה כדי למנוע ברק מהמסך, לשבת בתנוחה נוחה, למקם את מסך המחשב 15 עד 20 מעלות מתחת למבט העין, להרבות במצמוץ העיניים והפסקות תכופות למנוחהיכולים לעזור.

בעיות ראייה שלא טופלו

בעיות ראייה שלא זוהו וטופלו, כגון רחוק ראייה, קרוב ראייה או אסטיגמטיזם, יכולות ליצור מתח ולגרום לעיניים לעבוד קשה יותר בכדי לפצות על הפגמים הרפרקטיביים. תסמין זה עשוי להאריך את משך התופעה של עייפות עיניים.

 

נהיגה ממושכת

התמקדות בכביש, במיוחד בתנאי מזג אוויר קשים או בלילה, עלולה להוביל ללחץ על העיניים עקב הצורך המתמשך להתמקד, להתרכז ולהתאים את הראייה לתנאי התאורה השונים.

משך הזמן שבו תחושת העייפות בעיניים נמשכת עשוי להשתנות בהתאם לתנאים שגרמו לכך ולמידת עייפות העיניים. כמה זמן עייפות העיניים נמשכת? כאן הינכם יכולים להבין כמה זמן תחושת עייפות זו עשויה להימשך, על פי חומרת המצב.

אם חשתם עייפות עיניים למשך זמן קצר, כגון לאחר מספר שעות של שהייה מול מסך או קריאה ממושכת, התחושה עשויה להימשך מספר דקות עד שעה לאחר שהפסקתם את הפעילות. לקיחת הפסקה ומנוחה לעיניים יכולה לסייע משמעותית.

במקרה שהייתם מעורבים בפעילויות מתישות לעיניים למשך שעות רבות ללא הפסקות, תחושת העייפות עלולה להימשך זמן רב יותר, לעיתים לכמה שעות. במצב זה יש להעניק לעיניים מנוחה ולתרגל טכניקות להקלת תסמיני עייפות העיניים כדי להקל על התחושה הלא נעימה.

במקרים בהם מדחיקים את גבולות הראייה למשך זמן רב, כגון מול מחשב לזמן ממושך ללא הפסקות נאותות, תסמיני עייפות העיניים עלולים להימשך מספר שעות ואף עד יום שלם. עייפות עיניים מתמשכת, המתרחשת כתוצאה מלחץ מתמיד על העיניים, ללא מנוחה מספקת, עלולה להוביל לתחושת חוסר נוחות מתמשכת, שלא תחלוף עד שההרגלים הגורמים לכך ישתנו.

ריטה אליאנוב ממליצה על טכניקות להקלה בתסמיני עייפות העיניים:

הבשורה הטובה היא שבדרך כלל עייפות העיניים היא תופעה זמנית, ולעיתים ניתן להקל עליה באמצעות פתרונות פשוטים ושיטות מונעות. להלן מספר אסטרטגיות יעילות להתמודדות עם התופעה:

 

 

אחת מהדרכים הקלות והיעילות ביותר למניעה והקלה של עייפות העיניים היא להשתמש בכלל ה-20-20-20: כל 20 דקות, לקחת הפסקה של 20 שניות ולהביט על אובייקט הנמצא במרחק של 20 רגל (6 מטר). שיטה זו מסייעת להפחית את המתח בעיניים הנגרם ממיקוד ראייה קרוב לזמן ממושך.

בהירות וניגודיות

יש להתאים את בהירות המסך כך שלא תהיה חזקה מדי או חלשה מדי. חשוב להתאים את בהירות המסך לאור הסביבתי.

גודל גופן

הגדל את גודל הגופן במכשירים בהם הינכם משתמשים כדי להקל על הקריאה ולמנוע לחץ על העיניים.

מסנני אור כחול

מומלץ להשתמש במסננים או באפליקציות המפחיתות את פליטת האור הכחול ממסכים, במיוחד אם עובדים בשעות מאוחרות לתוך הערב/לילה.

יש לוודא שסביבת העבודה מוארת היטב. העדף להשתמש באור טבעי ככל שניתן, אך חשוב להימנע מלמקם מסכים ישירות מול חלונות או מקורות אור חזקים כדי למזער ברק. מי שמרבה לקרוא או לעבוד בשעות הערב/לילה, מומלץ להשתמש במנורת שולחן המספקת אור ממוקד.

כאשר מתמקדים במסכים, אנשים נוטים למצמץ פחות מהרגיל דבר אשר עלול להוביל ליובש בעיניים. חשוב להיות מודעים לכך ולהקפיד למצמץ לעיתים תכופות על מנת לשמור על לחות בעיניים ולהפחית תחושת יובש וגירוי.

השימוש בטיפות עיניים שניתן לרכוש ללא מרשם יכול לתרום להקלה על תחושת היובש הקשורה לבעיה זו. טיפות אלו עוזרות לשמור על תחושת נוחות העיניים, במיוחד במהלך שימוש ממושך במסכים ומכשירים דיגיטליים.

בנוסף לכלל 20-20-20, יש לקחת הפסקות ארוכות יותר במהלך היום. כל שעה, יש להתרחק מהמסך או מקריאה למשך לפחות 5-10 דקות. השתמשו בזמן זה כדי להרפות את העיניים על ידי הסתכלות על עצמים מרוחקים או סגירתם לרגע.

תנוחת ישיבה לקויה עשויה להוביל לעייפות עיניים. יש לוודא שהמסך ממוקם בגובה העיניים ובמרחק של זרוע ממך. ישיבה זקופה עם רגליים שטוחות על הרצפה יכולה גם להקל על לחץ בעיניים והצוואר.

במידה והינכם מבלים שעות רבות מול מכשירים דיגיטליים, יש שקול להשקיע במשקפי מחשב המיועדים להפחית עייפות העיניים על ידי שיפור המיקוד, הפחתת ברק וחשיפה לאור כחול.

לסיכום ריטה מדגישה כי עייפות העיניים לרוב אינה סיבה לדאגה רפואית חמורה, אך כאשר התסמינים כוללים כאבי ראש תדירים, ראייה מטושטשת שאינה משתפרת לאחר מנוחה, או רגישות מוגברת לאור, מומלץ לפנות לייעוץ אצל אופטומטריסט או רופא עיניים מוסמך.

בעידן הדיגיטלי, עייפות עיניים הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו, אך באמצעות כמה פעולות פשוטות ניתן לשמור על בריאות העיניים ולהפחית את תחושת העומס והאי נוחות.

דילוג לתוכן