עיברית
ENGLISH
РУССКИЙ
FRANÇAIS

זמן מסך

זהירות: הנזק העצום של המסכים

סובלים מכאבי ראש, עייפות ושיבוש מחזור השינה? כנראה שאתם סובלים מהשפעות השהייה הממושכת מול המסכים • כל הטיפים

בשבועות האחרונים, עם השהייה הממושכת בבית בעקבות מגיפת הקורונה, הסמארטפון, המחשב, הטאבלט ומסכים נוספים הפכו לחברים הטובים ביותר של כולנו. הרבה אנשים עברו לעבוד אונליין, כשהטלוויזיה דולקת ברקע בבית. ילדים רבים הגדילו את זמן החשיפה למסכים באופן ניכר, ועבור ההורים – הזמן שהילדים מול המסכים הוא זמן שקט ומבורך, גם אם לא נעים תמיד להודות בכך.

ד"ר לילי קרמונה, רופאת עיניים בכירה ומנהלת מרפאת עיניים בבית חולים וולפסון, אומרת: "בתקופה האחרונה הרבה אנשים חווים בתדירות גבוהה יותר סימפטומים של יובש בעיניים, אי נוחות ועייפות העיניים, מאמץ עיניים מוגבר, קושי למקד את העיניים וכן כאבי ראש, צוואר וכתפיים, כשכמובן קיים קשר ברור בין שימוש מוגבר במסכים לבין עין יבשה".

האופטומטריסטית ענבל ששון, מנהלת חטיבת העיניים בקבוצת לפידות, אומרת כי יש מספר דרכים להתגבר על הסימפטומים של השהייה הממושכת מול המסכים. "יש לבצע הפסקות יזומות משהייה מול מסך, בכל 20 דקות יש לבצע הפסקה של העבודה מול המסך למשך 20 שניות ולהסתכל על חפץ במרחק של 20 רגל, כשישה מטרים, וכן ניתן גם לסגור את העיניים למשך 20 שניות. בנוסף, מומלץ להקפיד על מצמוץ תכוף במהלך עבודה מול מסך בכל שלוש או ארבע שניות, ולשנות את בהירות המסך מלבן בוהק לאפור".

לדבריה, "יש לצרף מסנן שיפחית את רמת הסנוור מהמסך ולהחליש תאורת החדר למחצית. כדי להבחין בסנוור, בצעו את מבחן המראה. מצבו מראה קטנה מול המסך כך שמקור האור ישתקף בה. תוכלו לחסום אותו מלפגוע ישירות במסך באמצעות וילון או פריט אחר, או לחלופין הזיזו את השולחן בהתאם. כדאי להתאים את מיקום המסך ל־50 עד 70 סנטימטרים מהעיניים, ובגובה של לפחות 15 סנטימטרים מתחת לגובה העיניים. הקפידו שתצוגת המסך תהיה נוחה ולא חשוכה ודאגו לשמור על מסך הטלפון נקי באמצעות מטלית או מגבונים ייעודיים".

שיבוש מחזור השינה 

האם השהייה הגבוהה מול המסכים משבשת את מחזור השינה שלנו, מעבר לשינוי הדרמטי בשגרת היום בעקבות השהייה הממושכת בבית? לפי ליאורה רז, אופטומטריסטית בכירה מבית אופטיקנה, התשובה חיובית. 

"המסכים הדיגיטליים פולטים אור כחול וזה נקלט בקולטנים עצביים ברשתית העין, מה שמדכא את ייצור המלטונין במוח, שהחשיפה אליו משאירה אותנו במצב ערות. האור הכחול מדכא את ייצור המלטונין שהוא הורמון השינה ולמעשה משבש לחלוטין את מחזורי השינה שלנו. כתוצאה מכך קשה לנו להירדם, אנחנו ישנים פחות טוב ובבוקר אנחנו קמים עייפים יותר, מה שפוגע ביכולת הקשב והריכוז שלנו".

אורטל פלטשי סבג, אופטומטריסטית ומנהלת מחקרים קליניים של חברת "קופר ויז'ן" מוסיפה: "מחקר שנערך בצ'כיה, הראה כיצד בעונת החורף קוצר הראייה צפוי לעלות יותר מאשר בקיץ. מי בינינו שמרכיב משקפיים בוודאי מכיר זאת גם מניסיון אישי, כשבתום העונה הקרה והמסוגרת מספר המשקפיים עולה. לצערנו, גם עם בוא האביב עלינו להישאר מסוגרים בבתים רוב שעות היום, דבר שיכול להשפיע יותר על קצב עליית קוצר הראייה".

מה הסכנות בחשיפה למסכים לאורך שעות ארוכות אצל ילדים? 

"פעילות ממושכת, תוך הסתכלות למרחק קצר כמו קריאה ומשחק במכשירים דיגיטליים מעלה את הסיכוי להתפתחות קוצר ראייה בקרב ילדים. בשנים האחרונות אנחנו עדים לכך שקוצר ראייה מתחיל בגיל צעיר יותר מבעבר, מה שמהווה גורם סיכון לניוון מקולרי, קטרקט, גלאוקומה והיפרדות רשתית. גדילת העין לאורך הילדות עלולה להפוך את הרשתית לפגיעה יותר וגם מעלה את הסיכון לבעיות עיניים משמעותיות בעתיד. בעיות אלה עלולות להוביל עד לאובדן ראייה", אומרת פלטשי סבג.  

"אצל ילדים, המצב יכול להיות חמור יותר ממבוגרים", מוסיפה רז. "עצם ההתמקדות האינטנסיבית במסך עלולה לגרום להפרעות בראייה כגון עייפות שרירים, יובש ועוד.

כדי למנוע את התופעות, רצוי להיות מול מסך מחשב גדול ולא סמארטפון. מיקוד העיניים על אובייקט במרחק קבוע למשך זמן ממושך גורם למאמץ של העיניים. לכן עדיף לעבוד ולשחק מול מסך מחשב גדול ומרוחק מעט יותר מהעיניים, מה שמאלץ את העיניים לזוז בכל הכיוונים, בניגוד לסמארטפון שמוחזק קרוב מאוד לפנים וגורם למאמץ רב יותר של שרירי העין".

צאו למרפסת

הפתרון: צאו למרפסת. מומלץ לנצל את היתר היציאה מהבית על פי ההנחיות כדי להיות באור השמש חלק משעות היממה, מעבר לכך שהדבר יעזור לכם להחליף אווירה, הילדים יוכלו להוציא את הראש מהמסך, להזיז את הגוף ולשמור על בריאות העיניים. 

"אור השמש מיטיב עם מערכת הראייה בצורה משמעותית", אומרת פלטשבי סבג. "מחקרים מראים כי שהייה של כ־40 דקות בחשיפה לאור יום מעכבת התפתחות של קוצר ראייה בקרב ילדים, בנוסף להשפעה חיובית שיש לחשיפה לאור על מצב הרוח והחיוניות. מאחר שאנחנו בימים שבהם אנחנו נותנים לילדים לראות בטאבלט, בטלוויזיה או בסמארטפון הרבה יותר מהרגיל, גם אם הם יוצאים מהבית עם הטלפון, עדיף שיהיו בחוץ, בפינה מוצלת היטב למניעת סנוור, השתדלו לנהוג כך בכל יום".

מתוך כתבה של ענבל אלמליח

דילוג לתוכן