עיברית
ENGLISH
РУССКИЙ
FRANÇAIS

טיפול חזותי, אוטיזם, ותפקוד ראייה דו-עינית לקויה.

ריטה אליאנובMSc אופטומטריסטית קלינית מומחית לתרפיה חזותית, מסבירה על טיפול חזותי, אוטיזם, ותפקוד ראייה דו-עינית לקויה.

השפעת האוטיזם על הראייה

תפיסה חזותית, שהינה תחום חושי מרכזי, עלולה להיפגע משמעותית אצל אנשים עם הפרעת ספקטרום האוטיזם (ASD). תחום זה לא כולל רק את חדות הראייה, אלא גם את אופן עיבוד ופירוש המידע החזותי במוח. הכישורים החזותיים משפיעים ישירות על פעילות יומיומית וכוללים את היכולות הבאות:

חדות ראייההיכולת לראות עצמים באופן ברור ומובחן.

תשומת לב חזותיתהיכולת להתמקד בפרטים חזותיים ספציפיים תוך התעלמות מהסחות דעת.

זיכרון חזותיהיכולת לשמור ולשחזר מידע חזותי כאשר נדרש.

הבחנה חזותיתהיכולת להבחין בין פריטים חזותיים שנראים דומים או שונים.

סגירה חזותיתהיכולת לזהות עצם גם כאשר הוא חלקי או חסר חלק ממנו, תוך הסתמכות על רמזים חזותיים בלבד.

מיומנויות חזותיותמרחביותהיכולת להבין ולנתח את המיקום והיחסים המרחביים בין עצמים במרחב.

אינטגרציה חזותית-תנועתיתהתיאום בין תנועות העיניים לתנועות הידיים אשר חיוני לפעילויות כמו כתיבה ושרטוט.

בעיות בתחום תנועת העיןהכוללות קשיים בשליטה על תנועות העין, כגון מעברים מהירים בין שתי נקודות מוקד (סקאדים) , מעקב אחרי עצם נע )רדיפה), או תנועות עיניים בלתי נשלטות (וניסטגמוס נִיד עיניים).

קשיים במעקב עינייםקושי לעקוב אחר עצם נע או טקסט באופן חזותי.

תפקוד דו-עיני לקוי קושי בתיאום שתי העיניים אשר עלול להוביל לראייה כפולה, ראייה מטושטשת, עייפות עיניים, כאבי ראש וקשיים בתפיסת עומק.

לקויות בעיבוד חזותיקשיים בפענוח מידע חזותי כולל זיהוי פנים, רגשות, צורות, צבעים, דפוסים וסמלים.

מהו תפקוד ראייה דו עינית לקויה ( BVD) ?

תפקוד ראייה דו-עינית לקויה (BVD) הוא מצב בו העיניים לא פועלות בהרמוניה מושלמת,אשר גורם לקושי לעיניים להציג תמונה ברורה וחדה למוח.

מצב זה יכול להוביל למגוון תסמינים כולל ראייה כפולה, מאמץ עיניים, כאבי ראש, קשיים בקריאה, תפיסת עומק לקויה ובעיות שיווי משקל. תפקוד דו-עיני לקויה משפיע על ילדים ומבוגרים כאחד, ולעיתים קרובות מוביל לאבחנה שגויה, כאשר רבים מבלבלים אותו עם דיסלקציה או ADD/ADHD.

תסמינים נפוצים של ראייה דו-עינית לקויה, במיוחד עבור אנשים עם אוטיזם, כוללים:

קושי בתפיסת עומק אשר עלול להשפיע על היכולת להעריך מרחקים ולשפר את יכולות הניווט במהלך פעילות ספורטיבית או נהיגה.

קושי בקריאה אשר עלול להוביל לקשיים במעקב אחר טקסטים או אובייקטים נעיםעשויים לפגוע במהירות ובהבנת קריאה, ריכוז, לתרום לעייפות עיניים ולכאבי ראש, בעיקר בזמן קריאה או שימוש במסכים.

קושי במיומנויות חברתיות אשר עלול להשפיע על יצירת קשר עין, זיהוי פנים ורגשותופיענוח רמזים חזותיים העלולים לפגוע באינטראקציות חברתיות ובתקשורת.

ראייה דו-עינית לקויה עלולה לגרום למגוון בעיות נוספות כגון חוסר התכנסות (קושי להפנות את העיניים פנימה כדי להתמקד בעצמים קרובים), חוסר פיזור (קושי להפנות את העיניים החוצה כדי להתמקד בעצמים רחוקים), או פזילה אנכית (אחת העיניים ממוקמת גבוה יותר מהשנייה). בעיות אלו גורמות לקושי בתפקוד החזותי הכללי ומשפיעות רבות על איכות החיים.

בהמשך אסביר כיצד טיפול חזותי יכול לשחק תפקיד מרכזי בניהול הראייה דו-עינית לקויה, לשיפור המיומנויות החזותיות ובהעלאת איכות החיים של אנשים עם אוטיזם.

ריטה אליאנובMSc אופטומטריסטית קלינית ומומחית לתרפיה חזותית מסבירה את תפקיד הטיפול החזותי בראייה  דועינית לקויה.

טיפול חזותי מהווה גישה מותאמת אישית לשיפור היכולות החזותיות תוך דגש על תיאום עיניים ותנועה. טיפול זה מועיל במיוחד לאנשים עם ראייה דו עינית לקויה ומספק הקלה מהתסמינים והאי-נוחות הנובעת מחוסר התיאום בין העיניים, ובכך מאפשר ראייה ברורה ונוחה יותר.

הטיפול מותאם לפי צרכים ספציפיים של אנשים עם אוטיזם, תוך שימת דגש לרגישויות החושיות ולהבדלים בתקשורת. רכיבים מרכזיים בטיפול החזותי עבור אנשים עם אוטיזם עשויים לכלול:

בדיקת עיניים מעמיקה להערכת מערכת הראייה וזיהוי בעיות קשורות ללמידה.
תוכנית טיפול מותאמת אישית הכוללת תרגילים ופעילויות לשיפור תיאום העיניים והמוח להגברת היעילות והאפקטיביות.
שימוש בכלים וציוד שונים כגון עדשות, פריזמות, מסננים, מכסים, מטרות אלקטרוניות או לוחות איזון לעידוד שיפור המיומנויות החזותיות.
גישה שיתופית שכוללת את המטופל, מטפל הראייה, הורים ואנשי מקצוע נוספים (כגון מורים, מטפלי ריפוי בעיסוק או קלינאי תקשורת) בתהליך הטיפול.
ניטור והערכה מתמשכים של התקדמות ותוצאות הטיפול.

טיפול חזותי יכול לשפר משמעותית את היכולות החזותיות לאנשים עם אוטיזם וראייה דועינית לקויה. יתרונות  הטיפול כוללים:

שיפור תפיסת העומק וראיית תלת ממד אשר מעצימים את היכולת לנווט בסביבה שונה, השתתפות בפעילויות ספורט ונהיגה.
שיפור יכולת הקריאה והלמידה אשר מוביל להצלחה אקדמית גבוהה יותר ולביטחון עצמי מוגבר.
שיפור בפיתוח מיומנויות חברתיות וקשר עין אשר מקל על תקשורת ואינטראקציה חברתית.
הפחתת לחץ ועייפות חזותיים שתורמים לשיפור תשומת הלב והריכוז.
שיפור נוחות חזותית שמשפיעה חיובית על מצב הרוח והרווחה הכללית.

טיפול חזותי לאנשים עם אוטיזם ותסמונת דועינית לקויה מציעה שלל יתרונות ופוטנציאל לתוצאות חיוביות, אך כרוך בשיקולים מעשיים וגישות מורכבות ומדויקות שמטרתן להגביר את יעילותו.

מפגשי טיפול חזותי מותאמים להיות מרגיעים ומעניינים, תוך שימוש בציוד וטכניקות מיוחדות שמטרתם לחזק את היכולות החזותיות של אנשים עם אוטיזם.

הכלים והשיטות שנעשה בהם שימוש כוללים:

עדשות פריזמה: עדשות אשר משנות את אורח האור ותפיסת המרחב, מסייעות במיקוד על עצמים רחוקים, מפחיתות תופעות של ראייה כפולה ומחזקות את תיאום העיניים.

מסננים: עדשות צבעוניות או כיסויים אשר מפחיתים רגישות לאור, מגבירים ניגודיות ומשפרים את יכולת העיבוד החזותי.

רטייה: המשמשת לכיסוי או חסימה זמנית של הראייה באחת העיניים כדי לעודד את העין השנייה לעבוד קשה יותר ולשפר פונקציונליות. שיטה זו יכולה לסייע בטיפול בעין עצלה ופזילה.

לוחות איזון: אמצעים המספקים אתגר פיזי בזמן ביצוע פעילויות חזותיות אשר מסייע לשיפור האינטגרציה החזותית-מוטורית, יכולת חזותית-מרחבית והפרופורציה (מודעות למיקום הגוף). תמיכת הורים ומטפלים חיונית להצלחת התהליך הטיפולי.

הכנה למפגשים: סיוע בהכנה לטיפוליים חזותיים על ידי תיאום ציפיות, מתן תמיכה, עידוד והתמודדות עם חששות או בפחדים שעשויים להתעורר.

חיזוק תרגולים בבית: עידוד לתרגול פעילויות ותרגילים שנלמדו במהלך המפגשים, תוך שמירה על הנחיות המטפל והפיכת התרגולים לפעילויות נעימות ומהנות.

ניטור התקדמות ותוצאות: מעקב אחר התקדמות, ציון השגת יעדים ושמירה על תקשורת פתוחה עם המטפל החזותי כדי להבטיח את הצלחת הטיפול.

לסיכום ריטה מחדדת כי טיפול חזותי זאת גישה מותאמת אישית שמטרתה לשפר את התיאום בין העיניים והמוח ובכך להביא לעיבוד חזותי יעיל ואפקטיבי יותר. טיפול זה מותאם ספציפית לענות על צרכים ייחודיים של אנשים עם אוטיזם, תוך שימת דגש מיוחד על רגישויות חושיות והעדפות תקשורתיות.

 

דילוג לתוכן